Witajcie na moim blogu.

Cieszę się że tu trafiliście. Czy to z namysłem czy przez przypadek, mam nadzieję że to co tu zobaczycie choć troszeczkę sprawi wam przyjemność, badź w jakikolwiek sposób zainspiruje do tworzenia czegokolwiek :)

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz tu ślad swoich odwiedzin.

czwartek, 13 lipca 2017

Aromatyczny cukier lawendowy

Jedliście kiedyś cukier o zapachu lawendy? 
Nie? - to musicie spróbować. 

Możecie go wykonać samodzielnie w domu,
a potem z przyjemnością napić się herbatki, osłodzonej lawendowym cukrem,
który działa uspokajająco, delikatnie nasennie i kojąco po ciężkim dniu.


Did you ever eat lavender sugar? 
If no, you should try.
You can make it very simply,
and enjoy drinking tea with nice lavender aromat. 




Lawenda ma właściwości lecznicze:

- jej kwiaty działają bakteriobójczo (mogą nawet w pewnym stopniu zahamować rozwój flory bakteryjnej) oraz antyseptycznie;
- ma zdolność do łagodzenia objawów reumatyzmu, znieczula ból;
- jej działanie jest moczopędne, wiatropędne oraz żółciotwórcze;
- zdecydowanie pobudza wydzielanie soków trawiennych, stymuluje ruchy perystaltyczne w jelitach, poprawiając funkcjonalność układu trawiennego;
- świetnie działa na serce – nie tylko wzmacnia je, ale także uspokaja w chwilach większego napięcia;
- dzięki lawendzie możesz pozbyć się nie tylko bólów brzucha, ale także poprawić kondycję i funkcjonowanie wątroby.



Do zrobienia cukru lawendowego potrzebujecie:

- 250g. cukru (szklanka)
- ok 4-5 łyżeczek suszonych kwiatów lawendy
- słoiczek ze szczelnym zamykaniem
- kawałek sznurka sizalowego lub tasiemka do udekorowania słoiczka


To make lavender sugar you need:

- 250g. Sugar (glass)
- about 4-5 teaspoons of dried lavender flowers
- jar with tight closing
- ribbon to decorate the jar


W okresie mocnego kwitnienia lawendy od czerwca do lipca zbieramy świeże kwiaty lawendy,

In the period of strong lavender flowering from June to July we collect fresh well-developed lavender flowers,


Następnie wiążemy łodyżki i kwiatami w dół zostawiamy do wysuszenia w przewiewnym i najlepiej nie nasłonecznionym miescu. 
Pamiętajcie żeby kwiaty nie były wystawione na działanie promieni słonecznych.

Then we tie the stems and flowers down, leaving them to dry in the airy and preferably not sunny place.




Kiedy już nasze kwiaty są wysuszone, oddzielamy kwiatuszki od łodygi delikatnie je wyciągają, 
ale możecie też użyć widelca dzięki króremu oczyścicie łodyżkę z kwiatostanów.

Once our flowers are dried, we separate the flowers from the stem gently pull it out,
But you can also use a fork.  


Ja delikarnie zgniatałam ususzone kwiaty które same odpadały od łodyżki. 




Teraz naprzemiennie warstwowo przekładamy cukier z kwiatuszkami lawendy z 1cm odstępami cukru.

Now alternately layered sugar with lavender flowers with 1 cm sugar intervals.





Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok.1-2 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsnąć słoiczkiem.

Po tym czasie przesiewamy cukier przez sitko żeby oddzielić kwiaty od cukru. 

Jeśli zostały jakieś niewielkie odrobinki - nic nie szkodzi.. 
dodadzą oryginalnego wyglądu naszemu cukrowi.

Kwiaty lawendy można ponownie wykorzystać 
do zrobienia kolejnego lawendowego cukru!!!

Ale możecie też zostawić kwiatuszki lawendy w cukrze.

We close the container tightly and set aside for 1-2 weeks in a dark place. Occasionally shake the jar.
After this time, we sift the sugar through a strainer to separate the flowers from the sugar.
If there was some small bit - it does not matter.
They will add the original look to our sugar.
Lavender flowers can be reused
But you can also leave lavender flowers in sugar.


Lawendowy cukier przechowujcie w szczelnie zamkniętym słoiczku
żeby nie nabrał wilgoci. 
Jest on bardzo aromatyczny więc uważajcie przy jego używaniu 
by nie dodać za dużo. Wystarczy 1 łyżeczka na kubek kawy czy herbaty,
a z pewnością będziecie się cieszyć lawendowym aromatem. 

Ciasto czy kawa po dodaniu takiego cukru zmienią się na lepsze! 

Goście oszaleją z zachwytu, a podniebienia będą uradowane. 

Gorąco polecam! 


Store lavender sugar in a tightly sealed jar so that it does not get wet.
It is very aromatic so be careful when using it
Not to add too much.
Just 1 teaspoon per cup of coffee or tea, and you will certainly enjoy the lavender aroma.
Cake or coffee after adding such sugar will change for the better!
Guests are going crazy with delight and the palate will be delighted.
Highly recommended and wish you a tasty one!



Mój lawendowy cukier chciałabym zgłosić do wyzwania Art Piaskownicy 



************

Aktualizacja 06/08/2017
Wyróżnienie na blogu Art Piaskownica


********************




10 komentarzy:

  1. jaki fajny patent- do zrobienia:-D Buziam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba obie z Kasią pomyślałyście o tym samym a ja chętnie skorzystam z tego przepisu, bo jeszcze nigdy nie robiłam takiego cukru. Pozdrawiam i życzę aromatycznego słodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hahaha faktycznie, zrobiłyśmy to samo, w tym samym momencie. No to teraz tylko trzeba cos upichcić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trafiłam tu z bloga DIY :) Super pomysł z tym cukrem, nie miałam pojęcia, że to może być takie łatwe... a jakie efektowne! Moja mama niedawno co zebrała lawendę z ogródka i ją suszy... chyba już wiem, co z niej zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już w myślach delektuje się takim lawendowym cukrem... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A już myślałam, że coś lawendowego udziergałaś! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. O, taki cukier muszę zrobić! Dzięki za przepis! Dziękuję za udział w wyzwaniu ArtPiaskownicy

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł:)dziękuję za udział w wyzwaniu Art-Piaskownicy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam syrop z lawendy, ale cukier lawendowy to świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, a lawendowy cukier w słoiczku wygląda bardzo stylowo:) Dziękuję za udział w wyzwaniu Art Piaskownicy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...