Witajcie na moim blogu.

Cieszę się że tu trafiliście. Czy to z namysłem czy przez przypadek, mam nadzieję że to co tu zobaczycie choć troszeczkę sprawi wam przyjemność, badź w jakikolwiek sposób zainspiruje do tworzenia czegokolwiek :)

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz tu ślad swoich odwiedzin.

wtorek, 20 czerwca 2017

Marchewki na słodko ...

Tak jakoś się zrobiło marchewkowo ostatnio.. ;) 

U mnie dziś wyjątkowa okazja,
bo kolejny roczek dodaje do mojego konta... 

Tradycyjne jak to w urodziny torta coprawda nie mam.. ale...
ulubione ciasto marchewkowe i filiżanka pysznej herbatki
umila mi ten wyjątkowy dla mnie dzień ;) 

Zapraszam na poczęstunek ...




Jeśli ktoś jest zainteresowany przepisem na to ciasto marchewkowe,
to zostawcie komentarz poniżej.
Jak będzie więcej niż 3 osoby chętne
to dodam tutaj mój sprawdzony i od lat robiony wg tej receptury przepis. 


****
Aktualizacja.. 17:21
No wiec zgłosiło się parę chętnych osób po przepis.. więc proszę bardzo. 

Składniki (na blaszkę ok. 24x24 cm lub dużą keksówkę jeśli ciasto ma być bez kremu): 

- 4 jajka 

- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)

- 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  

- ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)  
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie łyżeczka cynamonu
- trochę masła do wysmarowania formy, tarta bułka do jej wysypania 
- ew. sok wyciśnięty z dużej pomarańczy do nasączenia po upieczeniu

na krem :
- 300 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru



Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać cienką strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut. Patyczek wsadzony w pieczone ciasto musi wyjść z niego suchy. Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku. Skropić sokiem z pomarańczy. Śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier i ser mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i schłodzić w lodówce.


Taaadaaammm... 
i ciasto gotowe! 

****


A tym razem marchew jako warzywo w nowej słodkiej odsłonie 
ciasta marchewkowego - zgłaszam na wyzwanie 

(zdjęcie nr2 - ciasto marchewkowe)



11 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda!!!

    Bardzo chętnie poznam przepis, bo ten który ja mam jest chyba niekompletny...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo szczęścia Ci życzę!
    Ciasto z chęcią zrobiłabym. Warzywa nie tuczą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe :) Chyba nigdy mi się nie znudzi. Czasami wyjdzie wysokie, puszyste a czasami zakalec, ale zawsze tak samo pyszne (może dlatego,że ja kocham zakalce? )

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam;-) Ciasto marchewkowe to sama rozkosz dla podniebienia! Wszystkiego dobrego i miłego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto marchewkowe, pierwszy raz jadłam u chrześniaka na urodzinach i w życiu bym nie powiedziała, że było z marchewki:) /jeden z lepszych sposobów by moje dzieciaki zjadały to warzywko ze smakiem :) Z chęcią poznam Twój przepis na te pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Słodkie marcheweczki :) Czyżbyś miała słabość do marchewek :P
    Dziękuję za udział w wyzwaniu ArtPiaskownicy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi.. no tak jakoś wyszło z tymi marchewkami.. i akurat świetnie się złożyło w czasie :)

      Usuń
  7. Wygląda pysznie i pewnie takie jest :)
    Pomyślności wszelakiej Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne słodziaki:) dziękuję za udział w wyzwaniu Art-Piaskownicy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto bardzo apetyczne, a marcheweczki śliczne:) Dziękuję za udział w wyzwaniu Art Piaskownicy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...