Witajcie na moim blogu.

Cieszę się że tu trafiliście. Czy to z namysłem czy przez przypadek, mam nadzieję że to co tu zobaczycie choć troszeczkę sprawi wam przyjemność, badź w jakikolwiek sposób zainspiruje do tworzenia czegokolwiek :)

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz tu ślad swoich odwiedzin.

czwartek, 26 czerwca 2014

"Ahoj, załogo! Ahoj, kapitanie!"


tak bardzo mi sie spodobał, że powstała taka oto nietypowa piracka załoga, 
którą już Wam tu przedstawiam.
Niestety miałam problem z wklejeniem tutaj piosenki, 
dlatego zapraszam do odnośnika gdzie możecie jej posłuchać. 

A teraz moja dzielna załoga: 

Kapitan 



Pierwsza Lala ;)


Bosman


oraz Majtek



Cała ekipa ma plan wybiera się w daleką podróź, 
no więc, Ahoj załogo!!!

No i jak się Wam podoba???
Ma ktoś ochotę na wpuszczenie załogi na swój pokład? 
[Chętnie się wymienię. Czekam na Wasze propozycje.]





Moją piracką załogę,
stworzoną z najmniejszych koralików Hama,






niedziela, 22 czerwca 2014

Urodzinowo... i przepis na ciasto marchewkowe.

Wczoraj miałam urodziny i z tej okazji 
(a naprawde była okazja, bo od prawie roku niczego nie piekłam) upiekłam ciasto!!!
Nie torta jak przystało na urodziny, 
ale w tortach nigdy nie byłam dobra, 
dlatego postanowiłam zrobić coś co umiem, 
co będzie smaczne i coś co wiem że mi na pewno wyjdzie. 
I wyszło! Udało się! Było znakomite, wyborne, przepyszne i marchewkowe!
Tak CIASTO MARCHEWKOWE 
- z pewnością większość z Was już je zna, 
a Ci którzy nie znają to w 100% polecam, zróbcie je przy najbliższej okazji. 
Oczywiście zgubiłam gdzieś mój przepis który stosowałam od lat.. więc poszperałam w sieci i na blogu Opalanka znalazłam taki - równie pyszny, prosty i Voilà!


"składniki (na blaszkę ok. 24x24 cm lub dużą keksówkę jeśli ciasto ma być bez kremu): 

- 4 jajka 

- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)

- 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  

- ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe)  
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie łyżeczka cynamonu
- trochę masła do wysmarowania formy, tarta bułka do jej wysypania 
- ew. sok wyciśnięty z dużej pomarańczy do nasączenia po upieczeniu
na krem :
- 300 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru



Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Nie przestając ubijać wlewać cienką strużką olej. Dodać marchewkę, posiekane bakalie, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut. Patyczek wsadzony w pieczone ciasto musi wyjść z niego suchy. Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku. Skropić sokiem z pomarańczy. Śmietankę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier i ser mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i schłodzić w lodówce."


Taaadaaammm... 
i ciasto gotowe! 
Jest naprawde wyśmienite.
Ja również preferuje bez kremu na wierzchu ale to już rzecz smaku.

Wszyscy się zajadali, a do tego był jeszcze gril i imprezka udana w 100%.
Atrakcją był także pokój przygotowany przez moja znajomą, w ktòrym można było zapalić sobie shishe.


Wszyscy świetnie się bawili, a ja miałam fantastyczne urodziny. 

Jeszcze się musze pochwalić niespodzianką jaką dostałam od Bobinki w ramach zabawy zgaduj zgadula. Bardzo się ucieszyłam bo akurat ją dostałam w dniu urodzin. 
Bardzo Ci dziękuję za tą wspaniałą niespodzianke.

"Żółcik" bo tak go nazwałam, zamieszkał na honorowym miejscu w samochodzie.
Czówa nad bezpieczną jazdą i kontroluje wszystkie moje ruchy ;)
Uwielbiam go.
Dziekuje bardzo. 





wtorek, 17 czerwca 2014

Na okrągło...


Bardzo spodobał mi się temat
A do tego kolorystyka, 
która fantastycznie się połączyła tworząc jedną całość. 
No i spod moich łapek właśnie wyszły takie oto 
filcowo-koralikowe kolczyki. 









Kolczyki zgłaszam do wyzwania Szuflady.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...